دانلود آئین نامه شورای انتشارات دانشگاه
دانلود دستورالعمل ویراستاری ادبی فرهنگستان زبان و ادب فارسی
..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................
آئین نامه انتشارات دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
مقدمه
یکی از مهمترین وظایف معاونت پژوهشی دانشگاه، چاپ و انتشار کتابهای علمی و درسی تدوین شده توسط اعضای هیأت علمی و سایر پژوهشگران برجسته می باشد. بنابراین، برای سامان بخشی و ارتقاء سطح کیفی و کمی چاپ و توزیع این آثار، تدوین آئین نامه چاپ و انتشار کتاب با توجه به نیازهای جدید، ضرورتی انکار ناپذیر است. این آئین نامه به منظور اجرای سیاستهای دانشگاه در امور پذیرش، چاپ و نشر کتابهای علمی با اهداف زیر تهیه شده است.
Ø تشویق و ترغیب پژوهشگران دانشگاه به تألیف و ترجمه آثار معتبر علمی در راستای نیاز روز جامعه دانشگاهی و نقشه جامع علمی کشور
Ø انتشار آثار مناسب برای ارتقاء دانش و فرهنگ عمومی و تلاش برای بومی سازی دانش نوین
Ø انتشار کتابهای درسی و کمک درسی تألیف و ترجمه،...) در رشته های مختلف و بر اساس
Ø سرفصلهای مصوب).
Ø انتشار کتابهای الکترونیکی
Ø انتشار کتابهای مورد نیاز جامعه و صنعت با تأکید بر حوزه سلامت.
ماده 1 . تعاریف
شورا: شورای انتشارات دانشگاه متشکل از اعضای حقوقی و حقیقی با حکم معاون پژوهشی دانشگاه است که عهده دار سیاستگذاری و کارشناسی کتب در دانشگاه است.
کمیته تخصصی: کمیته ای است شامل 3 تا 7 نفر عضو متخصص در یک حوزه خاص که به عنوان بازوی مشورتی شورای انتشارات دانشگاه عمل میکند.
صاحب اثر: فردی است که متن یا پژوهش را به صورت چاپی یا الکترونیکی یا نظایر آن به یکی از صورت های تألیف، تدوین، گردآوری، ترجمه، و یا تلخیص آماده انتشار کرده است.
اثر: به هرگونه کتاب تألیف، ترجمه، تدوین، گردآوری و تنظیم، تصحیح متون، یا هر متن پژوهشی و نظیر آنها گفته میشود که دارای قابلیت انتشار به صورت چاپی یا الکترونیکی باشد.
آثار چاپی: آثاری است که از طریق و با نشان دانشگاه، شماره ترتیب و درج عبارت "انتشارات دانشگاه" چاپ شده است.
کتاب های درسی: کتاب درسی دانشگاهی، کتابی است که بر اساس سرفصل های مصوب شورای عالی برنامه ریزی وزارتین از سوی مؤلفان برای دروس مقاطع تحصیلی کاردانی، کارشناسی، کارشناسی
ارشد و دکترا تهیه و تدوین می شود و در اختیار استادان و دانشجویان دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی به عنوان منبع درسی قرار میگیرد.
کتابهای مرجع: به آن دسته از آثار علمی اطلاق میشود که اطلاعات پایه، عمومی یا تخصصی و علمی یک یا چند موضوع و رشته را در بر دارد و برای پاسخ یابی، به بخش یا بخش هایی از آن مراجعه می شود. مانند راهنماها، کتاب شناسی های موضوعی، واژه نامه ها و فرهنگ نامه ها.
اثر گردآوری شده: مطالب یا داده های هدفمند و منسجم است که از منابع مختلف تهیه و در یک مجموعه تدوین گردآوری میشود.
اثر تالیفی: نوعی از تدوین کتاب مشتمل بر مجموعهای از داده های علمی و نظریات پذیرفته شده است که براساس تحلیل جدید و یا ترکیب مبتکرانه سازماندهی می شود و معمولاً توام با نقد و یا نتیجه گیری است.
اثر تصنیفی: نوعی از تالیف کتاب مشتمل بر مجموع های است که حداقل 20 ٪ آن بر اساس دیدگاههای جدید و نوآوری های علمی نویسنده یا نویسندگان، تدوین و همراه با تحلیل یا نقد دیدگاه های دیگران در یک موضوع مشخص می باشد، هر چند که ممکن است آنها را قبلاً در مقالات خود منتشر کرده باشد.
تصحیح انتقادی: عبارت است از معرفی نسخه – بدلهای موجود در جهان، تشخیص صحیح ترین و نزدیکترین نسخه به زمان حیات مؤلف، ارائه روش تحقیق، شرح و توضیح مستندات متن، ذکر ماخذ و منابع مورد استفاده با استناد به شواهد و کتابشناسی آن، تکمیل نقایص چه در عبارت و چه در محتوا و داوری در بهترین برداشت و نظایر آن (رشته تخصصی مصحح باید با موضوع کتاب منطبق باشد).
اثر ترجمه ای: در این نوع کتاب، متنی از زبانی دیگر ترجمه می شود و گاه مطالبی مانند مقدمه، معرفی نویسنده و کتاب، توضیح و شرح برخی از اصلاحات و مطالب به ترجمه اضافه می شود.
کتاب الکترونیکی: کتابهایی که با فناوری رایانه ای قابلیت انتشار دارند و به صورت الکترونیک در دسترس قرار می گیرند. منابع ناپیوسته و منابع برخط (آنلاین ) از این جمله اند.
ویراستار: فردی است که از سوی پدیدآورندگان اثر برای ویرایش محتوایی، ادبی یا صوری ،( فنی) یا تلفیقی از آنها انتخاب می شود . (ویراستار علمی، معمولاً عضو هیأت یا متخصص صاحب نظر در حوزه تخصصی مربوطه است).
صفحه آرا: فردی است که مطابق شیوه نامه مصوب انتشارات دانشگاه، به صفحه آرایی کتب مصوب می پردازد.
قرارداد: توافق کتبی و حقوقی است که بین دانشگاه با نمایندگی معاون پژوهشی دانشگاه ، صاحب اثر و چاپخانه منعقد می شود.
حق الزحمه: مبلغی است که در ازای تهیه متن یا ویرایش یا هر نوع فعالیت مربوط به آماده سازی و چاپ اثر، از سوی معاونت پژوهشی دانشگاه و بر مبنای قرارداد که با چاپخانه و پدیدآورنده منعقد میشود، به طرف قرارداد ( نماینده پدیدآورندگان) پرداخت می گردد.
داور: شخصی است که از سوی یکی دبیران هر یک از کمیته های تخصصی شورای انتشارات دانشگاه به منظور ارزیابی تخصصی و داوری اثر قبل از چاپ انتخاب میشود.
ماده 2. ترکیب شورا
v معاون پژوهشی دانشگاه (رئیس شورا).
v رئیس اداره انتشارات( دبیر شورا).
v مدیر مسئول انتشارات دانشگاه
v یک نفر نماینده شورای پژوهشی دانشگاه
v یک نفر از پژوهشکده ها و مراکز تحقیقاتی دانشگاه
v یک نفر از هر یک از دانشکده های دانشگاه
v یک نفر از پژوهشگران یا نویسندگان برتر دانشگاه
v کارشناس انتشارات دانشگاه (بدون حق رای)
تبصره 1. در صورت نیاز و با توجه به تنوع رشته ها و گروههای آموزشی، معاون پژوهشی می تواند از برخی دانشکده ها بیش از یک نفر انتخاب نماید.
تبصره 2. نمایندگان دانشکده ها به پیشنهاد رئیس دانشکده و تایید و حکم معاون پژوهشی دانشگاه انتخاب می شوند.
تبصره 3. مدت عضویت هر یک از اعضای حقیقی شورا یک سال تحصیلی میباشد.
تبصره 4. در صورتی که هر یک از اعضای حقیقی شورا در مدت عضویت خود، 3 جلسه متوالی یا 5 جلسه متناوب غیبت غیر موجه داشته باشند، مستعفی شناخته شده و فرد دیگری برای مدت باقیمانده جایگزین خواهد شد.
تبصره 5 . تشخیص موجه یا غیرموجه بودن غیبت با رئیس یا دبیر شورا میباشد.
تبصره 6 . در مورد غیبت های متوالی و غیر موجه اعضای حقوقی با نظر رئیس شورا تصمیم گیری میشود.
تبصره7. اعضای حقوقی و حقیقی باید شخصاً در جلسات شورا شرکت نمایند و معرفی جایگزین امکانپذیر نمی باشد.
ماده 3. کمیته های تخصصی شورا
کمیته تخصصی علوم دندانپزشکی سلامت
کمیته تخصصی علوم دارویی سلامت
کمیته تخصصی علوم مهندسی و فنی سلامت
کمیته تخصصی علوم پایه سلامت
کمیته تخصصی علوم بالینی سلامت
کمیته تخصصی علوم انسانی سلامت
کمیته تخصصی بهداشت عمومی و سلامت
تبصره 1 . انتخاب دبیران هر یک از کمیته های تخصصی با رئیس شورا میباشد.
تبصره 2 . اعضای کمیته با پیشنهاد دبیر کمیته و تایید و حکم معاون پژوهشی دانشگاه انتخاب می شوند.
ماده 4 . ضوابط انتخاب اعضای شورا
· عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان باشد.
· دارای حداقل 2 کتاب تألیفی و یا ترجمه باشد.
· دارای حداقل 3 مقاله علمی- پژوهشی داخلی و یک مقاله بین المللی به زبان غیر فارسی باشد.
ماده 5. وظایف و اختیارات شورا
§ سیاستگذاری در زمینه ارتقای کمی و کیفی انتشارات دانشگاه
§ بررسی و تصویب آئین نامه ها و شیوه نامه های مرتبط با فرایند انتشار کتاب
§ بررسی و تصویب درخواستهای مربوط به چاپ یا تجدید چاپ که به شورا ارجاع میشوند.
§ سیاستگذاری در خصوص بازاریابی یا فروش کتابهای منتشر شده توسط دانشگاه
§ سیاستگذاری در خصوص انتشار کتابهای الکترونیکی
§ تشکیل کمیته های تخصصی
§ سیاستگذاری در خصوص توانمندسازی نویسندگان دانشگاه
§ انتخاب داوران جهت کارشناسی کتب در صورت نیاز
ماده 6 . نحوه برگزاری و رسمیت جلسات شورا
جلسات شورا در فواصل دوماهه، حداقل 4 بار در سال و ترجیحاً در یک روز ثابت از هفته تشکیل می شود.
دعوتنامه کتبی حداقل یک هفته قبل از روز برگزاری جلسه به همراه دستور جلسه برای اعضا ارسال می شود.
جلسات شورا با حضور دو سوم اعضای اصلی رسمیت می یابد.
دستور جلسات بر اساس پیشنهاد رئیس شورا، دبیر شورا و یا هر یک از اعضای شورا و نیز درخواستهای رسیده به اداره انتشارات تنظیم می شود.
تصمیمات شورا با رای نصف به علاوه یک نفر از حاضرین به تصویب می رسد.
در صورت مساوی بودن تعداد آرای موافق و مخالف، مصوبه بر اساس رای رئیس شورا خواهد بود.
شورای انتشارات حداکثر ظرف مدت سه ماه پس از طرح درخواست در جلسه شورا، نتیجه داوری و رأی نهایی خود را درباره چاپ، انجام اصلاحات و یا رد درخواست به صاحب اثر ابلاغ خواهد کرد.
ماده 7 . استفاده از آرم دانشگاه
به ارتقای کیفی و جلوگیری از اشتباهات و تخلفات مربوط به نگارش و چاپ کتاب، استفاده از آرم دانشگاه علوم پزشکی بر روی جلد کتابهایی که توسط معاونت ها و سایر واحدهای مختلف دانشگاه چاپ می شوند صرفاً با مجوز شورای انتشارات دانشگاه و ارائه مستندات مربوط به داوری امکانپذیر می باشد.
ماده 8 . فرایند کار کمیته
در حال حاضر امور مربوط به تالیف و ترجمه آثار پزشکی طی روند زیر انجام میشود:
- متقاضی تألیف یا ترجمه کتاب، درخواست خود را از طریق پر نمودن فرمهای مخصوص ( کاربرگ تالیف / ترجمه و فرم اعلام تالیف و ترجمه) کتباً به مسئول برگزاری کمیته تالیف و ترجمه (معاونت تحقیقات وفناوری دانشگاه) متبوع خود اعلام میکنند، اگر متقاضی تابع هیچ یک از دانشگاههای علوم پزشکی کشور نباشد باید درخواست کتبی خود را به معاونت پژوهشی یکی از دانشگاههای علوم پزشکی اعلام نماید.
- کمیته تألیف و ترجمه دانشگاه درخواست را بررسی میکند و در صورت تأیید آن اولویت منابع درخواستی را جهت تألیف و ترجمه برای متقاضی تعیین میکند.
- کمیته تألیف و ترجمه درخواست را به دفتر توسعه و هماهنگی اطلاع رسانی پزشکی وزارت بهداشت جهت عدم تکرار ترجمه مجدد آثاری که از قبل ترجمه شده است، ارسال میکند و منتظر جواب استعلام و ثبت اطلاعات آن در بانک اطلاعاتی متمرکز وزارت میشود.(در بعضی از موارد نیز استعلامی تهیه نمی شود)
- پیشنهاد دهنده تالیف و ترجمه کتاب می بایست نفر اول باشد و قبل از اقدام به تالیف/ترجمه، حداقل 3 مقاله علمی پژوهشی در مجلات معتبر داخلی و خارجی منتشر کرده باشد
- حداقل 3 مورد از رفرنس های کتاب تالیفی نتیجه پژوهش یا سایر کتب تالیفی شخص مولف باشد
- دست نوشته مولف/مترجم کمتر از 100 صفحه نباشد.
- ترجمه پیشنهادی می بایست مریوط به آخرین ویرایش کتاب بوده و حداکثر بیش از 2سال از چاپ آخرین ویرایش آن نگذشته باشد.
- پس از شروع کار، متقاضی موظف است کل کتاب تالیفی را جهت طرح در جلسه کمیته و ارسال به داوری ارائه نماید.
- پس از شروع کار، مترجم موظف است در مرحله اول دو فصل از ترجمه را جهت بررسی کمیته و ارسال به داوری ارائه نماید. در صورت تائید دو فصل توسط کمیته، ادامه ترجمه بلامانع می باشد پس از اتمام کار نیز می بایست کل ترجمه جهت داوری و تائید نهایی کمیته ارائه شود.
- نظریه کارشناسی و ارزشیابی اولیه به لحاظ علمی، انجام ویراستاری و ... می بایست ظرف مدت یکماه توسط معاونت پژوهشی دانشگاه به مولف یا مترجم ابلاغ گردد.
- پس از پایان امور مربوط به تالیف و ترجمه و تدوین کامل اثر، کل کتاب (تالیف یا ترجمه) باید توسط کمیته تالیف و ترجمه برای کارشناسان ذیصلاح ارسال گردد تا ارزیابی نهایی انجام شود.
ماده9. تعیین انتشارات
§ تعیین انتشارات براساس استعلام صورت گرفته و منافع دانشگاه توسط معاونت تحقیقات و فنآوری مشخص می گردد.
§ تعیین سقف هزینه توسط کمیته تألیف و ترجمه تعیین و قابل اجرا خواهد بود. پرداخت حروفچینی، صفحه آرائی و دیگر هزینه های آماده سازی اثر برای چاپ بر اساس مفاد مندرج در قرارداد انجام می گیرد.
§ در صورت موافقت کمیته تالیف و ترجمه با مشارکت مالی جهت چاپ کتب تالیفی سهم مشارکت دانشگاه تا سقف 50 درصد می باشد.
§ در صورت موافقت کمیته تالیف و ترجمه جهت چاپ کتب ترجمه شده فقط چاپ آرم دانشگاه واگذار می گردد بدون مشارکت مالی.
§ با توجه به قرارداد منعقده بین معاونت و مولف/مترجم ، حداکثر مهلت مقرر از زمان تصویب کتاب تا زمان چاپ نهایی یکسال تعیین می گرددو مولف یا مترجم مکلف به پیگیری امور و همکاری با انتشارات دانشگاه و چاپخانه می باشد چنانچه پس از گذشت بیش از یکسال درهر مرحله از کار مولف /مترجم قادر به همکاری با معاونت نباشد کتاب مذکور ازدستورکار این کمیته خارج شده ومتقاضی می بایست کلیه خسارات وارده را جبران نماید.
§ پس از اعمال اصلاحات احتمالی که کمیته تالیف و ترجمه تعیین می نماید، معاونت پژوهشی دانشگاه مختار است با در نظر گرفتن امکانات و صلاحدید نسبت به صدور مجوز چاپ اثر در یکی از اشکال زیر اقدام نماید.
الف ) مشارکت بخش خصوصی در چاپ کتاب
ب) تصویب چاپ کتاب با هزینه شخصی متقاضی (مولف / مترجم) و درج آرم دانشگاه در روی جلد کتاب
تبصره 1- توزیع کتب منتتشر شده ترجیحاً توسط بخش خصوصی انجام گیرد.
تبصره 2- پس از چاپ کتاب می بایست دو نسخه از کتاب چاپ شده به آرشیو کتابخانه مرکزی دانشگاه ارسال گردد.
ماده 10- تعیین میزان هزینه های داوری، و حق الزحمه مولف/مترجم
تعیین سقف پرداخت حق الزحمه داوری، حق التألیف، و دیگر هزینه و...... توسط کمیته تألیف و ترجمه تعیین و قابل اجرا خواهد بود.
§ حق الزحمه داوری کتب تالیف و ترجمه بایستی با توجه به کمیت (حجم کتاب به ازای هر 100 صفحه)و کیفیت (نوع داوری) و تایید مدیر/معاون تحقیقات و فنآوری برای هر مورد تعیین می گردد و تا سقف 50ساعت گواهی صادر خواهد شد.
§ میزان حق التالیف تشویقی به ترتیب ذیل و پس از فروش هر 33%کتاب، توسط دانشگاه تعیین و به نویسنده اول پرداخت می گردد.
تعداد صفحات× قیمت پشت جلد×30%
تبصره 1: تعداد صفحات عبارت از صفحات اصلی کتاب می باشد.
تبصره 2: میزان فروش بر مبنای حداقل تیراژ 500 جلد می باشد.
این آئیننامه در 10 ماده و 13تبصره در شورای انتشارات دانشگاه به تصویب رسید و از زمان ابلاغ لازم الاجرا می باشد.
Change font color:
main color:
Secondary Color:
Change the background color:
Change the spacing between words:
Change the spacing between lines:
Change mouse type:
Change font
ColorBlind Warning