چاپ و تکثیر کتب پزشکی یکی از فعالیت های مهم و تعیین کننده در روند تکامل و رشد دانشگاه های علوم پزشکی در سراسر دنیاست به طوری که اکثر دانشگاه ها و موسسات پزشکی در راستای گسترش فعالیت های خود از ابزارهای جدید تکنولوژی اطلاعات بهره می گیرند تا هم تعداد مخاطبین خود را در رابطه با موضوعات مورد توجه شان بالا ببرند و هم دریچه ای برای مطرح کردن خود در دنیای گسترده علوم و تکنولوژی امروز باز کنند.
در واقع هدف اداره کتب و انتشارات دانشگاه، تقویت روح تحقیق و تتبع در زمینههای علمی، تخصصی و فرهنگی و تشویق خبرگان این حوزه، از طریق انتشار ماحاصل تحقیقات و مطالعات آنها به صورت کتاب، تحت عناوینی چون تصنیف، تألیف، ترجمه و . . . به منظور تسهیل ارتقای سطح علمی افراد مرتبط، همچنین توزیع گسترده این آثار با قیمت مناسب و عادلانه است.
تاریخچه:
در راستای سیاستهای کلان وزارت بهداشت درمان وآموزش پزشکی مبنی تمرکز زدایی و تقویت استقلال دانشگاهها و موسسات علمی ، پژوهشی تابعه اداره انتشارات دانشگاه با نام دفتر تالیف وترجمه در سال 1380 و با مستقل شدن معاونت پژوهشی از معاونت آموزشی دانشگاه به صورت یک واحد مستقل در معاونت پژوهش شروع بکار نمود. این اداره با هدف ایجاد تسهیلات اجرایی لازم برای انجام کلیه اقدامات در خصوص چاپ و نشر کتب و منابع دانشگاهی زاییده فعالیتهای علمی - پژوهشی استادان، محققان و دانشجویان در کالبد گونه های مختلف نشر و عرضه کتب و منابع علوم پزشکی فعالیت مستمر خود را ادامه داده و با عقد قرارداد با چاپخانه های معتبر در کشور از آن موقع تاکنون بیش از 74 عنوان کتاب به چاپ رسانده است. به همین منظور جهت هماهنگی و اطلاع رسانی پزشکی، به متقاضیان تألیف و ترجمه ( دستورالعمل و سایر فرم های مورد نیاز) و همچنین امکان پیگیری و جستجوی کتابهای تالیف وترجمه منتشر شده یا در دست اقدام در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بر روی سایت دانشگاه قرار گرفته. هدف اصلی از این کار پوشش دادن نیاز کاربران متقاضی تالیف یا ترجمه کتب در دانشگاه های علوم پزشکی است. مسلما با رسیدن به این هدف کاربران زیادی جذب سیستم خواهند شد و می توانند از دوباره کاری و انجام فعالیت های موازی در زمینه تالیف وترجمه کتب اجتناب نمایند .
تشکیلات
از نظرتشکیلاتی، در حال حاضر اداره کتب و انتشارات دانشگاه یکی از واحدهای معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه میباشد.
چشمانداز
این اداره تلاش دارد تا ضمن ارتقای وضعیت موجود، نقش مؤثر خود را با توجه به پتانسیلهای دانشگاه در امر انتشار کتب و نشریات علمی پژوهشی، در سطح ملی و فراملی ایفا نماید. لذا با برنامهریزی در ابعاد مختلف و تلاش برای توسعه فیزیکی، این مهم را در سر لوحه اهداف خود قرار داده است. بالا بردن سطح کیفی محصولات این حوزه، افزایش روزافزون توزیعکنندگان کتب به منظور خودکفایی کامل این بخش از بودجه دانشگاه، شرکت در نمایشگاههای مختلف استانی، ملی و بینالمللی کتاب، توسعه و ساماندهی نشریات علمی و پژوهشی، تلاش برای نمایهسازی نشریات در پایگاههای معتبر علمی و در کنار آن، کوشش برای دریافت مقالات از سایر کشورها برای چاپ در نشریات دانشگاه، از جمله برنامههای در حال اجرای این حوزه بوده، که افقی روشن را پیشرو قرار داده است.
هدف کلی
ایجاد بستری مناسب جهت چاپ و در دسترس قراردادن نتایج علمی و انتشار تولیدات علمی – پژوهشی اساتید و محققان ، دانشجویان با هدف ارتقا و رونق چاپ و نشر، که موجب رشد و تعالی علمی جایگاه دانشگاه علوم پزشکی زاهدان را در سطح کشور و بین الملل فراهم سازد و بتواند نقش موثری را در راستای نشر کاربردی تر و با کیفیت تر اثر، برای توسعه پایدار و ارتقای سطح سلامت جامعه ایفا نماید.
اهداف کوتاه مدت
-تدوین و پیشنهاد آیین نامه های اجرایی
- تعیین اولویت برای چاپ کتابهای دانشگاهی
- چاپ و نشر ترجمه، تألیف و تصحیح و نشر کتب دانشگاهی درسی و کمک درسی - ترغیب استادان موفق و با تجربه در تالیف کتابهای تخصصی آموزشی و ایجاد تسهیلات اجرایی لازم
- توزیع کتابهای منتشر شده دانشگاه
استراتژی
-برگزاری نشست هم اندیشی بین اساتید و خبرگان تالیف و ترجمه جهت تدوین آیین نامه اجرایی و تدوین اولویت های چاپ کتب
- ایجاد تسهیلات اجرایی لازم برای انجام کلیه اقدامات قبل از چاپ و نشر کتاب های دانشگاهی (عقد قرارداد با ناشران مختلف)
- مکاتبه بادفتراطلاع رسانی وزارت بهداشت جهت حصول اطمینان ازعدم دوباره کاری
- صدورتاییدیه علمی جهت کتب مورد تاییدکمیته
- تعیین حق تالیف جهت مولفان و مترجمان
- تعیین کمک هزینه چاپ کتاب
-چاپ کتاب الکترونیکیو عقد قرارداد با مراکز چاپی که کتب را به صورت آنلاین در سایت نمایش می دهند.
وظایف بخش کتب و انتشارات
-ترغیب استادان موفق و با تجربه در تالیف کتابهای تخصصی آموزشی و ایجاد تسهیلات اجرایی لازم
- بررسی وارزیابی درخواستهای اعضاءهیئت علمی جهت تالیف،تدوین وترجمه
-تشکیل پرونده جهت آثارتالیف ،تدوین وترجمه
- مکاتبه بادفتراطلاع رسانی وزارت بهداشت جهت حصول اطمینان ازعدم دوباره کاری
- مکاتبه باصاحبان آثاردرخصوص شروع ترجمه ویاپرهیزازترجمه به دلیل دوباره کاری
- مکاتبه باواحدتالیف وترجمه وزارت بهداشت جهت اعلام مواردانصراف ازترجمه
- تعیین کارشناس برای آثارتالیفی ویاترجمه شده
- بررسی گزارش کارشناسی ومکاتبه باصاحب (صاحبان )اثرمذکورواعلام نظرات تصمیم گیری نهائی درموردچاپ اثر